Архив на категория: Дамски ризи

Дамската риза, символ на истински стил

bialarizatommyЕдна от най – удобните и предпочитани дрехи през по-топлите месеци от година са ризите. Това е дреха която може да комбинирате с почти всичко панталони, дънки, поли, блузи и различни топове. С идването на новия сезон модерната жена захвърля повечето използваните досега дрехи и търси нов начин да бъде актуална. Една от дрехите в дамския гардероб която може да използвате целогодишно е ризата. Предимството на дамската риза, че лесно се съчетава както със строго облекло така и с ежедневната визия. Тя може спокойно да се нарече символ на истински стил.

Една от най-популярните дамски ризи това е бялата. С нея винаги ще изглеждате елегантни, ако знаете как да я съчетавате. Бялата риза може да бъде обикновена дреха, но с нея може визията ви да бъде пък и за подражание. Същото се отнася и за черната, но при нея трябва да обърнете внимание на материята. Тя ще подчертае вашата женствено и стил, ако бъде по ефирна материя като коприна или сатен. Сезон пролет/лято 2016 се отличава с голямо разнообразие от материи. Що се отнася за ризите това няма да е по – различно, дори и съчетаването на различни материи. Дамската риза която се препоръчва да се носи самостоятелно това е ризата с къс ръкав. Ризата с дълъг ръкав е на мода всеки сезон, този модел вталява женските форми и ако не се притеснявате относно формите си може да се доверите на подобен избор на дреха. Ризата с дълъг ръкав може да се носи самостоятелно, но може да бъде съчетана идеално с жилетка или сако. Други популярни дамски ризи това са ризи с 3/4 ръкав тях също може да ги намерите в разнообразни цветове и материи. Тези ризи стоят добре над панталона или пола с тях ще се чувствате комфортно през топлите дни,те също могат да се носят с офис костюм.

Дамските дрехи са една огромна част от живота на всяка жена. Може би и затова модните тенденции се менят толкова често. Но една стилна жена не робува на модата, защото не всяка модерна дреха стои добре на всички дами. Понякога не е толкова важно дали си актуален, а наистина да седи добре една дреха. Една обикновена дреха като например ризата може да ви осигури атрактивна визия ако тя е в пъстър цвят или интересна кройка.

 

 

Как да запазим белия цвят

designer_shirtВсички притежаваме бели дрехи, те символизират чистота, свежест все положителни емоции, но има и един голям недостатък, че се цапат веднага след като бъдат облечени. Но всеки един притежател иска да запази снежната си бяла дреха и тя да изглежда винаги бяла. Всички знаем как понякога бялото придобива онзи ужасен сив цвят, в тази статия ще разберем как да се грижим за белите дрехи и как бялото да остане бяло.

Винаги преди прането третирайте петната по дрехите, така имате по – добър шанс петното да изчезне. Перете белите дрехи с други бели не ги смесвайте с цветни дрехи, винаги трябва да използвате топла вода,но и трябва да бъдете внимателни с дрехите, които се свиват. Студената вода не може да отмие петната. Ако използвате белина перете на ниска температура, уверете се, че сте я разредили или пералнята машина има такава функция за пускане на белина, но имайте предвид, че белината е доста агресивна към някой тъкани. По – възможност простирайте всичко бяло навън ,на слънчева светлина и ултравиолетовите лъчи ще ви помогнат да избелят всяко упорито петно. Оставяйте ги колкото се може по – дълго за максимален ефект.

Ако искате наистина бялата риза да изпъкне я носете с тъмно сако или с вратовръзка в по–ярък цвят. Тогава бялата риза ще изглежда още по – бяла. В много случай този метод помага, правилно съчетана бяла дреха с чифт ярки обувки или чанта тогава цвета изпъква още повече.

Бялото е цветът въплъщаващ чистотата и невинността, но белите дрехи си имат и техните недостатъци ето и някои от тях.

Белите дрехи създават оптическа илюзия за обем, петна от дезодоранти, петна от изпотяване, постоянно трябва да внимавате къде сядате всички тези фактори са недостатъци на белия цвят. Трудно е бялата дреха да се запази без дори едно малко петно, но нека това да не ви отказва носенето на този цвят. Правилното поддържане е нужно за всяка дреха.

 

Как лесно да изгладим ризата

2473db660Едно от нещата, което няма да говори добре за облеклото ви това са измачканите дрехи, няма по ясен знак от това, че не държите на външният си вид. Някой материи се гладят трудно и много хора ги избягват, но има дрехи които не могат да се облекат ако не са прецизно изгладени. Една от тях е ризата, при нея няма нищо сложно ако знаете последователността на гладене. Ето и няколко съвета, които ще ви помогнат, че няма нищо трудно в техниката на гладенето.

Едно от важните неща когато гладите е да не бързате, защото и най – скъпата ютия да държите в ръцете си няма да ви помогне, затова си отделете повече време. Гладенето може да бъде сухо или с пара. Преди да започнете да гладите каквато и да била дреха се съобразете с написаните изисквания на етикета. Също така обърнете внимание на степента на ютията изберете тази, която е подходяща за материята. Ако не сте сигурни за степента на гладене по – добре включете на най – ниската и когато установите, че е прекалено ниска тогава я увеличете. Преди да започне гладенето проверете ютията дали не е замърсена или прегряла, за да не изгорите дрехата или оставите мръсно петно. Когато започвате да гладите дрехата може да я напръскате и оставите за 1-2 минути да се навлажни добре. Гладят са само абсолютно чисти дрехи, защото дори незабележимите петна по тъканите стават забележими след като бъдат изгладени.

Ето и няколко съвета, които ще ви помогнат при гладенето на риза то протича по следния ред:

Яка – Яката гладете от ъглите към средата наопаки, а след това и на лице.

Маншети – Маншетите не бива да ги сгъвате. Започнете от ръба и продължете навътре.

Ръкави – Изгладете вътрешната част на ръкавите, като движите ютията от долу нагоре към раменете. Първо минете по външната част на целия ръкав, а след това по вътрешната. Повторете същото движение и с другия ръкав.

Предна част – Когато се гладят предните части на ризата се глади първо едната предница после гърбът и след това другата предница.

Гърбът – Започнете гладенето от горната част на гърба като сложите едната й страна на края на дъската за гладене. Движете ютията от рамото към центъра на гърба. След това изгладете и другото рамо по същия начин.

Не забравяйте да изгладите всички шевове, дрехите около шевовете се мачкат много, обърнете им повече внимание. Когато изгладите ризата си не бързайте да я прибирате при останалите дрехи в гардероба, оставете я да изстине 20-30 минути на закачалката, за да не се измачка отново. Гладете ризите си след като са изпрани, а не когато ви потрябват много мъже мислят че, това е женска работа но все пак е хубаво да знаеш как да се грижиш сам за себе си.

 

 

Стилна визия с дамските ризи

ShirtsРизата е част от официалното облекло на всеки човек, днес дамската риза не е необходимо да я съчетавате предимно с костюм за официалния си стил. Модните тенденции предлагат доста голямо разнообразие, тя може съвсем спокойно да бъде носена и в ежедневието. Ризите са дреха, която всяка жена трябва да притежава, в зависимост от това, по какъв повод са. Белите ризи най – лесно се съчетават, но и тези в цвят или десен не са по-малко добър избор. Тази пролет едни от най – модерните комбинации ще бъдат бяла риза с бял панталон и риза – туника с дънки, едва ли вече най – удачното й съчетание ще изглежда със сако. Ризата е такъв модел дреха, която прикрива по – голямата част от тялото, но вече това не е така. Модата в днешно време предлага доста сексапилни модели, които ще направят вашата визия интересна и няма да останете незабелязани, това са предимно модели с по – прозрачна материя едни от най – често срещаните, ризи от шифон, които разкриват извивките на тялото по един елегантен начин, другите ризи, които предпочитат жените това са туниките. Те обикновено са по – дълги, но комбинирани правилно с останалата част от облеклото стоят чудесно. Дамските ризи могат да се носят през всички сезони, а именно това ги прави универсални с тях винаги ще изглеждате елегантно без много усилия. Ризите са винаги добър избор за ежедневни комбинации, а тези от деним определено са едни от най – красивите тенденции. Всяка жена която иска да има удобна дреха може да заложи на деним риза. Деним ризата е перфектна за всяка комбинация с панталон, мини или макси поли, шорти. Нека не забравяме аксесоара без, които не можем, чантата, за да имаме стилна завършена визия.

Дамите са облагодетелствани от гледна точка на избора на дрехи и аксесоарите, но понякога им е много трудно да определят за себе си границата между елегантно и старомодно, подходящо и неподходящо, а именно риза с къс или дълъг ръкав? Бизнес етикетът не е толкова благосклонен, рамото е една красива част от женското тяло която си струва да бъде показана, но само когато дрес кодът го позволява. На работното място рамото остава скрито или поне с ръкав до пред мишницата. Ако е горещо и носите топ без ръкави, никой в офиса не трябва да разбира това, редно е да си останете със сакото независимо колко ви е топло. Когато работата ви не е свързана с най – строгото ниво на бизнес облеклото, може да използвате риза или дреха с къс ръкав. В този случай гледайте да не изпадате в детайли като буфан ръкав, къдрички и прозрачни материи. Когато си избирате риза обърнете внимание на материята за официални поводи или не, материята трябва да ви бъде удобна и лека да може спокойно да се движите. Цените на ризите не са толкова скъпи,те са достъпни за всички в riza.bg има разнообразие от модели и може да изберете този, които ви подхожда. Дамските ризи са едно съвременно решение на елегантната жена.

Грижа за ризата – част 2

53712376a9f11becebc1f644718eabc8Отстраняване на гънки – Най-добрият метод за изглаждане на гънки е гладенето, но то не винаги е възможно, когато сте на път например. Има и други начини, които не са толкова ефективни, но все пак помагат. Един вариант е използването парата на душа. Поставете ризата максимално близо до душа, без да има опасност да се намокри обаче. После пуснете да тече колкото се може по- топла вода и затворете вратата като оставите стаята да се напълни с пара и изчакайте поне 10 мин. Топлината и парата ще изгладят повечето гънки, но може да се наложи Вие допълнително да отстраните останалите чрез опъване на плата или с влажна кърпа. Ако и това не помогне, пробвайте още веднъж на пара. По дълбоки гънки и твърди материи изискват по- продължителна обработка. След като ризата е изгладена, изчакайте да изстине, преди да я облечете. Друг вариант е сушилнята. Леко навлажнете ризата и включете сушилнята. Също така можете да използвате вода и сешоар. Намокрете смачканите места и докато сушите на най- висока степен, опънете плата, за да ускорите процеса.

Отстраняване на петна – Първото нещо, което трябва да направите, е да действате бързо. Колкото повече чакате, толкова по- трудно ще е да отстраните след това петното. Но преди да започнете, трябва да знаете няколко важни неща: петната се третират чрез попиване, не чрез триене или размазване, като започнете от периферията в посока към центъра н петното.По този начин е сигурно, че няма допълнително да разнесете петното. Освен това не използвайте за тази цел цветен плат, а бял. Така няма опасност боя от плата да попадне върху ризата. Първото нещо, което трябва да направите, е да отстраните останалото количество течност или субстанция, за да предотвратите уголемяването на петното. Ако става въпрос за мазно петно, поръсете го със сол и изчакайте 10- 15 мин. След което намокрете кърпата със студена вода и започнете да попивате отвън навътре. По този начин минимизирате петното, но трябва да знаете и какво е петното, за използвате правилния препарат за отстраняване на петна. За протеинови петна, най- подходящ е детергент с ензими, които разграждат белтъка. За други петна, като кетчуп например, можете да използвате водороден пероксид. Но първо проверете какво пише на етикета, преди да използвате каквито и да е почистващи препарати. За отстраняването на восък подходът е съвсем различен.

Отстраняване на власинки – Власинките са нещо, което не може да бъде избегнато 100%. Каквото и да правите, те пак се образуват, но хубавото е, че има методи за премахването им. Най- лесният е с лепяща четка или с влажна ръка. И двата метода са ефективни за частици, които не са се вплели здраво в плата. За по- тежки случаи може да използвате машинка за подстригване на власинки. Машинката за подстригване прилича на електрическа самобръсначка. Движейки я по повърхността на ризата, тя отстранява власинките. Същото се постига и с бръснач. Внимавайте обаче да не повредите плата. Внимавайте да сте поставили ризата върху чиста повърхност. Ако използвате сушилня, старайте се редовно да сменяте филтъра за власинки. По този начин власинките по дрехите Ви значително ще намалеят. За разлика от петна, никога не използвайте течности за отстраняването на власинки

Премахване на миризми – Каквито и предпазни мерки да взимате, дрехите Ви винаги ще поемат определени миризми като пушек, готвено или пот. Все пак има решения как да отстраните тези миризми. Обикновено пране би отстранило ефективно повечето неприятни миризми. Във всеки случай не бихте желали да перете прекалено често ризите си, тъй като честото пране много бързо ги изхабява, а те не са най- евтиният артикул в гардероба Ви. Лесен начин да отстраните неприятни миризми е да оставите ризата да се проветрява. Ако миризмите не са се набили в плата, това ще е достатъчно. Но ако оставяте ризата прекалено често на слънце, има опасност да избелее. Друга алтернатива е използването на кедрови блокчета. Те по естествен начин отстраняват насекоми, мухъл и миризми. Поставете ги в джобовете на дрехите или в чекмеджетата, за да премахнат неприятните миризми. Тези методи обаче не са ефективни при по- дълбоки миризми. Миризма на мухъл и застояло е по- трудно да бъде премахната. Най- ефективно е прането, като обаче предварително накиснете ризата в разтвор от вода и оцет или сода или амоняк за 15- 20 мин. Прибавете една чаша сода или оцет на всеки 4 литра вода. Ако тези обикновени средства не помогнат, има и препарати, специално предназначени за премахването на миризми.

Отстраняване на боя – Петната от боя са едни от най- упоритите. Принципът на почистване на боя е същият като при почистването на петна. Направете го максимално бързо. Ако чакате повече от 24 часа, отстраняването може да се окаже невъзможно, особено ако става въпрос за блажна боя. Първото, което трябва да направите, е да определите за каква боя става въпрос. Различните видове боя реагират различно на различните видове плат. Обикновено боите са или блажни или на водна основа. Ако боята е на водна основа и още не е засъхнала, трябва да остържете колкото се може повече, след като обилно да изплакнете с хладка вода. Оставете водата да отмие изцяло боята или използвайте четка, за да изчеткате и после да изперете ризата. Ако боята вече е засъхнала, това все пак е поправимо. Накиснете ризата за около 24 часа, после постъпете като в първия случай. Ако става въпрос за блажна боя, е по- трудно, тъй като водата не помага, както и много други почистващи продукти. Ако блажната боя все още не е изсъхнала, опитайте се да отстраните колкото се може повече. После пробвайте да отстраните петното с препарат за миене на чинии. След като сте отстранили повечето боя, изплакнете с вода. Ако препаратът за чинии не действа, пробвайте с разредител за боя. След като сте свалили боята, изперете нормално ризата. Ако блажната боя вече е засъхнала, трябва да използвате продукти за отстраняване на боя за промишлени цели или да я занесете до най- близкото химическо чистене. Това е най- добрата опция, и ако боята е попаднала върху копринена блуза.

Махане на етикет – Етикетите на ризата съдържат съществена информация, но с времето могат да станат досадни. Ако имате ризата от по- дълго време, би трябвало да знаете вече наизуст инструкциите за пране и гладене. Така че може да махнете етикета, за да не ви боде или дразни. Необходими са Ви само малка ножица с остри върхове. Изрежете първо етикета като оставите само малко. Обърнете етикета така, че да се вижда шева. С единия край на ножицата се опитайте да го разрежете от единия край като дърпате етикета нагоре, така че да се покаже по- добре и го разхлабете, за да ви е по- лесно да го разрежете. Режете към другия край като внимавате да не засегнете плата. Не бързайте и работете внимателно. Можете да се упражните първо на някоя стара тениска. След като сте разрязали целия шев, и сте махнали етикета, с пръсти отстранете останалите конци. Внимавайте да не изтеглите обаче и конците от шева на ризата.

Отстраняване на петна от яката – Петната по яката на ризата, които се образуват от врата и косата, са доста досадни. Най- важно е да отстраните петното колкото се може по- бързо, най- добре директно след носене. Колкото по- често се перат тези петна, толкова по- трудно е да бъдат премахнати, особено без предпране. Преди да започнете третирането на петната, извадете подложката на яката, ако това е възможно. Тъй като става въпрос за мазни петна, използвайте шампоан или препарат за миене на чинии, които разтварят мазнини. Нанесете директно върху петното. След което втрийте с четка за зъби, или ако се притеснявате, че така може да повредите плата, втрийте с пръсти. Изчакайте така 15- 30 минути. Проверете дали петното е изчезнало напълно и повторете, ако е необходимо. След което изперете както обикновено. Много по- лесен начин е предварителната обработка с препарат за премахване на петна. Но ако такъв не Ви е под ръка, и гореспоменатите методи ще свършат работа. Преди употреба все пак проверете какво пише на етикета на ризата.

Петна от червено вино – Едни от най- честите петна са тези от червено вино. Не се страхувайте, ако се случи, има лесни начини да спасите ризата. Основно правило е да действате бързо. Ако се забавите и оставите петното да попие в плата, е почти сигурно, че ризата е за боклука. Започнете да попивате петното с влажна кърпа, за да поеме останалата течност и да предпази петното от разширяване. Не търкайте, а само попивайте. Ако търкате, има опасност петното да стане по- голямо, а също може да протриете плата. След като сте взели тези първоначални мерки, имате няколко варианта как да отстраните петното. Ако имате бяло вино под ръка, полейте с него петното. Така цветът ще се разтвори и ще бъде по- лесно да отстраните петното напълно. Ако нямате бяло вино, използвайте газирана вода. Намокрете кърпата и напоете петното с газирана вода, докато съвсем изчезне. Друг метод е да смесите една лъжица прах за пране с една чаша перхидрол. Напоете петното, докато изчезне, след което изперете както обикновено. Още нещо, което трябва да съблюдавате, когато почиствате петна от вино с други течности- поставете нещо под ризата, така че петното да не отиде на гърба на ризата. Можете да ползвате пудра или нишесте за такива цели. Те ще абсорбират виното. Друг важен момент е да не гладите ризата и да не ползвате сушилня, докато не сте сигурни, че петното напълно е изчезнало. Ако не е, високата температура ще го остави там завинаги.

Петна от восък – Ако това Ви се случи, не се паникьосвайте. Има редица начини да го отстраните, които включват ниски и високи температури. При ниски температури восъкът се втвърдява и става ронлив и лесно може да бъде остърган. При този метод трябва да втриете лед върху восъка, докато се втвърди. След което вземете тъп нож и изстържете. Така повечето восък ще бъде отстранен, но не винаги всичкия. За по- фините частици восък са предназначени високите температури, при които восъкът се топи. Един вариант е да полеете с гореща вода засегнатото място. По този начин восъкът се разтапя и се оттича заедно с водата. Друг метод е да използвате ютия и хартиени лентички. Включете ютията на най- ниска температура и поставете парче хартия върху петното от восък. Гладейки върху хартията, тя ще попие разтапящия се восък. Сменете лентичката и повторете, докато восъкът попие напълно в хартията. Отстраняването на обикновени петна е много по- лесно.

Грижа за ризата – част 1

53712376a9f11becebc1f644718eabc8След като веднъж сте открили перфектната риза, следващата стъпка е правилната грижата за нея. Така ризите Ви ще изглеждат като нови много дълго време. Гледайте на това като на инвестиция. С малко усилие можете да постигнете перфектен вид на ризата за години напред. Много хора имат навика да ползват химическо чистене, но продължителното използване на химикали може да повреди плата и да остави жълтеникав оттенък върху ризата. Ако все пак настоявате на химическо чистене, поне се погрижете да не се използват избелващи вещества. Четете инструкциите на етикета, но знайте, че обикновено прането със студена вода е най- щадящо. Ако искате да ползвате избелващи вещества вкъщи, ограничете се до минимум, и то само за места, които наистина имат нужда. Когато гладите ризите си, уверете се, че не са останали петна, тъй като чрез гладенето можете да ги направите постоянни. Имайте предвид и, че ще изгладите ризата по- лесно, ако е още леко влажна, а така и вероятността да развалите плата е по- малка. Избягвайте да пръскате парфюм и дезодорант директно върху плата, тъй като могат да оставят петна. Не забравяйте, че правилната грижа удължава живота на ризата многократно .

Носене – Няма универсален начин, но ако сте по- консервативни, няма да сбъркате, особено в офиса. Може да е еднообразно, но корпоративната култура не толерира особено модните отклонения.

Първо правило: Не пипайте ръкавите! Не ги навивайте по време на среща, дори и в горещи дни.

Второ правило: Всички копчета трябва да бъдат закопчани. Маншетите трябва плътно да обгръщат китката, реверът- да е закопчан догоре. И не забравяйте вратовръзката. Препоръчително е да носите вратовръзка, папионката е за по- специални събития и също не е подходяща за офиса. Можете да носите ризата в краен случай и без вратовръзка, но трябва да съблюдавате останалите правила и яката не трябва да е вдигната.

Трето правило: Ризата ви трябва да остане в панталона. Ако се опасявате, че може да се извади при забързаното Ви ежедневие, не се притеснявайте, има начини това да се предотврати. Не забравяйте, че консервативният подход в обличането означава преди всичко уважение към колегите и имиджа на компанията.

Пране – Ако не планирате всяка година да купувате нови ризи, тогава е задължително да се научите да перете тези, които имате, правилно. Най- добрият начин за почистване не е химическото, както правят повечето хора, тъй като при продължителна употреба химикалите повреждат плата и оставят жълтеникави петна. Единственото изключение е, когато инструкциите върху етикета указват, че ризата не може да бъде третирана по друг начин. Във всички други случаи не трябва да използвате често химическо чистене. Дори когато давате ризите си за почистване, изберете прането пред химическото третиране и посочете петната, за да могат да бъдат старателно отстранени. Прането позволява водоразтворимите петна да излязат. Ако перете вкъщи сортирайте ризите на светли, цветни и тъмни и проверете за петна, които можете да третирате предварително и целенасочено. Светлите ризи може да перете и на по- високи температури, другите перете на 30º. Препоръчително е, когато използвате сушилня, да не изсушавате докрай ризите или ги сушете на по- ниски температури, за да предотвратите свиването им.

Гладене – Гладенето на ризите може да Ви изглежда като непосилна борба, но е неизбежно, ако искате да изглеждате спретнато. А след като веднъж усвоите правилния начин, ще видите, че ще тръгне от само себе си. Учудващо е колко много хора не знаят как да гладят ризите си правилно. Трябва да се спазва определена последователност за постигане на оптимални резултати. Поставете дъската за гладене и налейте вода в ютията. Включете на подходяща температура. Информация за това се съдържа върху етикета на ризата. Ако нищо не е указано, започнете от най- ниската температура, за да не повредите плата. Разкопчайте ризата и я изпънете върху дъската. Готови сте да започнете. Опънете яката и гладете от центъра към краищата, като минете и външната, и вътрешната й страна. После поставете едното рамо върху тясната страна на дъската и гладете от средата на гърба към раменете. Разкопчайте маншета, изпънете го като поставите ръкава по дължината на дъската. Изгладете първо маншета и после продължете нагоре по ръкава. Повторете и с другия ръкав, след което закопчайте ризата и я изпънете върху тясната страна на дъската, като яката е на ръба на дъската. Започнете от гърба, като с кръгови движения покриете цялата му повърхност. Минете всяка част от ризата, включително ревера и разстоянията между копчетата. Това е гаранция, че ризата ще изглежда перфектно. Закачете я на закачалка веднага щом приключите.

Закачалката – Отделете внимание и на съхранението на ризата, иначе тя може да загуби безупречната си форма. Вместо просто да я оставите на страна или да я сгънете, веднага след гладенето я закачете на закачалка. Иначе гладенето се обезсмисля, след известно време ще откриете, че ризата пак е смачкана. Не всяка закачалка е подходяща за запазване формата на ризата. Избягвайте металните закачалки. Изберете по- широки. Най- подходящи са дървените или широки пластмасови. Внимавайте от закачалката да не стърчи нищо, което може да повреди ризата. Внимавайте, когато слагате ризата на закачалката. Разкопчайте я достатъчно, защото иначе ще опънете прекалено много плата. Правилното съхранение на ризата е гаранция за максималното продължаване живота й, а закачането е последната стъпка за правилното й съхранение.

Сгъване – Когато Ви се налага да останете спретнат и безупречен във всяка ситуация, трябва да се замислите и за това как да съхранявате ризите си, когато сте на път. В такива случаи сгъването на ризата може да е алтернатива на закачалката. По- компактната форма пести много място. Първо намерете равна повърхност и поставете ризата върху нея. Уверете се, че всички копчета са закопчани. Това предотвратява излишни гънки. Сега сте готови да започнете. Обърнете ризата с лицето към повърхността. Подгънете едната страна на ризата, като сгънете диагонално единия ръкав, така че да легне върху сгънатата част. Изпънете го като изглаждате всички възможни гънки. Направете същото и с другия ръкав. Прегънете на около 20 cm от основата на ръкавите. Би трябвало между яката и долния край на ризата да има около 7 cm, прегънете тази част още веднъж и я мушнете между двата пласта. После сгънете ризата още веднъж на две. След като сте направили това за всички ризи, съберете ги на купчина и ги приберете, по възможност във вакуумиращ плик.

Как да приберем ризата в панталона – Ако приберете ризата правилно в панталона, това би допринесло много за доброто Ви самочувствие и комфорт на интервю за работа, първа среща или друго официално събитие. Ако не приберете ризата в панталона, резултатът е раздърпан и неугледен външен вид. А в много случаи дори и да приберете ризата, тя се изважда от панталона и не изглежда добре. И да не Ви се вярва има начин да решите този проблем. След като сте избрали риза, облечете я и я закопчайте догоре, след което разкопчайте панталона и леко се разкрачете, така че панталонът да остане на хълбоците Ви. Изпънете ризата по гърдите си, след което направете гънки отзад напред от двете страни на тялото, така че ризата плътно да прилепне към торса. Придържайки гънките вдигнете панталона върху ризата, без да позволите гънките да се разместят. След което приберете и предната част на ризата в панталона и го закопчайте. След като се уверите, че копчетата на ризата са подравнени с токата на колана и ципа на панталона, Вие сте готов. Това упражнение е особено важно за ризи- конфекция. При ушитите по поръчка ризи вероятността да се изваждат е по- малка, тъй като са шити, за да ви стоят като изляти.

Подложката за яка – Това е аксесоар, за който повечето хора не са чували или пък го подценяват. Това са малки парчета от пластмаса или метал, които се поставят в яката, за да я поддържат изправена. Без подложка яката лесно би могла да изгуби формата си, да слегне и да се смачка. В повечето случаи подложките си вършат добра работа, но според това как са третирани или от какъв материал са направени, могат да причинят и повече вреда отколкото полза. Има основно два вида подложки: зашити за ризата и такива, които могат да бъдат извадени при пране. Всеки вид има своите предимства и недостатъци. Голямото предимство на зашитите подложките, че не трябва да ги вадите и слагате при пране и гладене. Също така не можете да ги загубите. Но те представляват проблем при сушенето и гладенето. Ако използвате сушилня, може да повредите зашитата подложка, когато тя е от пластмаса. От топлината подложката се накъдря и разваля формата на яката. Същото важи и когато гладите яка със зашита подложка от пластмаса. Това няма да се случи, ако яката може да се извади. В такъв случай обаче е много по- вероятно да я загубите.

Ръкавелите – С нарастването на популярността на френските маншети, нараства и търсенето на ръкавели. Това са едни от най- важните декоративни аксесоари за мъжката риза и са предназначени да закопчават маншетите. Появяват се през 17 век като алтернатива на копринените панделки, които дотогава са имали тази функция. Първоначално ръкавели са носели само богатите, но в последствие ръкавелите започват да се изработват и от по- евтини материали и стават достъпни за по- широка публика. Те и днес са популярен аксесоар, придаващ стил и грация на носещия ги. Донякъде намекват, че собственикът им обръща внимание на облеклото и се опитва чрез него да направи впечатление. Размерите и дизайна на ръкавелите могат да варират значително. Най- често срещани са ръкавелите с клипс, които имат една декоративна страна. Поради своята конструкцията тези ръкавели е най- малко вероятно да изпаднат при носене и са едни от най- удобните за поставяне. Трябва да ги носите с декоративната страна навън. Функцията на всички видове ръкавели е да закопчават френските маншети и да придават стил на външния Ви вид.

 

Дамската бяла риза винаги на мода

c98c7814b35f449ed51220a00e929b3fВъпреки че е истинска класика, бялата риза често е спрягана за адски скучна. Но сме сигурни, че прекалено малко хора са виждали страхотните идеи за тази дреха. Всяка дама която иска да е стилна трябва да има поне една бяла риза в гардероба си. Тази дреха изобщо не капризна колкото си мислите, тя е подходяща за бизнес среща, официална среща или за ежедневието. В миналото бялата правеше препратка към бизнес стила, но това се обърна с краката надолу след появата на Шарън Стоун с бяла риза и сатенена пола на Оскарите, много са звездите, които обичат тази дреха и доста често и се доверяват, имате ли бяла риза значи имате цял гардероб с правилните комбинации и аксесоари няма да ви бъде никак скучна дреха. Не трябва да забравяме модните класики, а да ги ползваме и съчетаваме, по най-различни начини, сътворявайки една нова свежа визия. Класика която ще остане модерна , но в същото време ефектна за всеки официален и не официален повод – бялата риза е любима на много жени, тази дреха е синоним на елегантност и изисканост. Комфорта на ризата е незаменим ето и няколко комбинации любими на жените.

Тесни дънки – Тази комбинация е една от любимите на жените, като тийнейджърите я използват за запазен знак за актуална визия. Широка риза или с риза с дължина до линията талията ще изглеждате добре.

Къса пола – Ризата закопчана до горе в комбинация с мини пола е предизвикателно съчетание както за по-млади жени така и по-зрели дами. Такова излъчване балансира между невиност и сексапил и има голям успех.

Обемна кройка на ризата – Тенденцията, която набира популярност е обемната риза, тя дава комбинацията между обем, стил, материя и линия. Обемна бяла риза е визия, която е срещана в много филми и емблематични модни кадри. Тази риза може да един номер по-голяма, но не прекалявайте. Избирайте между комбинацията ефирни поли, къси панталони, дънки,дори някой жени ги използват за кокетни рокли разбира се пристегнати с колан. Ярки тонове, земни цветове, ярки принтове вие решавате какви зависимост от настроението ви.

Черен панталон – Класика в жанра е комбинацията бяла риза и черен панталон. Задължителни детайли към този сет са обувките на висок ток, които придават особен чар на походката.

Риза и сако – Елегантна и нежна комбинация е риза и сако. Вписва се идеално в офисния дрескод, дори да е съчетана с деним.

Къс топ с дълги ръкави или яке без ръкави – биха стояли чудесно върху бялата риза интересно съчетание неочаквано, но и стилно. Добавете един цветен колан и едни шикозни обувки и ще изглеждате още по изтънчено.

Бялата риза е изключително подходяща след морска почивка, ще подчертае загара ви. Що се отнася до аксесоарите може да добавиш какъвто си пожелаеш, изберете един, но да е достатъчно ефектен, например една хубава чанта, не само ще излъчвате стил и елегантност, но всеки би ви завидял на уникалната визия. Също така помислете за бельото ако ризата е прозрачна, носете я със сутиен в телесен цвят белите и черните са забранени, тази дреха не трябва да е нито много широка нито много прилепнала. За да изглеждате безупречно не забравяйте, че бялото е капризен цвят и изисква да го поддържате, за да изглежда свеж и чист. Помислете как да експериментирате с визията си защото бялата риза е винаги на мода, сигурни сме, че ще ви хрумнат още идеи.

Ризата и видове тъкани

Woman-Man-White-Shirt-e1353927085503Ризата – този елемент от облеклото е изработен преди стотици години, днес познаваме ризата с копчета от пред, първата се е появила през 1871 година. До 19 век ризата се е разглеждала като символ на елегантност. Шарените ризи излизат на мода в края на 19 век и се приемат с известно подозрение, как времената се менят а днес карираните ризи са доста често срещани и не се приемат като скучни дрехи. Днес живеем в моден свят предлагащ голямо разнообразие, това позволява на всеки един мъж да избере удобната и мъжка риза. Спазвайте трите основни правила при избора на риза кройка, десен и материя и крайният резултат ще бъде отличен.

Традиционните видове платове са памук, лен и вълна. Но и ето повече за видовете тъкани.

100% памук – Точно както името предполага, тези ризи са произведени изцяло от памук. За разлика от други тъкани, където в структурата на плата са включени и материи, различни от памука, памучните ризи разчитат изцяло на този естествен продукт. Това влакнодайно растение е било основен търговски артикул за много страни от Америка, Индия и Африка. Памучната тъкан е мека и дишаща и особено подходяща за сини ризи. Памучните ризи са препоръчителни при по-големи горещини, но всъщност могат да се носят през всички сезони. Има няколко критерии за разпознаването на чистия памук от тъканите, в които памука има процентно съдържание. Памучната тъкан се разпознава лесно още на пипане. Тя е по-мека издържа на многобройни пранета и манипулации, като запазва формата си и без да образува топчета, което може да бъде наблюдавано при други тъкани, смес от памук и полиестер.

Тъкани с процентно съдържание на памук – Памучните блендове съдържат естествени и изкуствени влакна. Естествените влакна имат много предимства, а изкуствените могат да бъдат втъкани в плата за постигането на определена визия или други характеристики. Чистият памук има някои недостатъци, които други материи могат да компенсират. Памукът поради своята пропускливост, може да поеме много влага и мръсотия от въздуха. И макар че, издържа на много кратно пране при по-високи температури той се свива. Има два основни памучни бленда – памук и полиестер и памук и ликра. Полиестерът притежава свойства, които удължават живота на дрехата. Полиестерът се мачка по-трудно и съхне по-бързо от памука. Той спомага памучната риза да не променя формата и размера си, т.е да не се раздърпва или свива. Блендът памук-полиестер съчетава по-трудно зацапване и мачкане, като същевременно абсорбира влагата и е приятен за носене. Повечето ризи, които са 100% памук се свиват при първото пране, докато сместа памук и полиестер може да преодолее този проблем. Ликрата от друга страна е известна като „спандекс“, се комбинира с памук за повече еластичност. Съчетанието дава резултати, които 100% памучна тъкан е немислимо за постигане. Микса позволява съчетаването на най-добрите характеристики на различните материи.

Оксфорд – Ризите от плат тип „оксфорд” са най- често срещаните. За да разберете тази тъкан, е необходимо да се дефинират основните компоненти на фабричните платове. Основата са вертикално опънатите конци, а вътък са конците, които минават напречно на основата. При този плат вътъка е от фина прежда, а основата е от по- здрави конци, често в различен цвят, така че резултатът често наподобява плетката на кошница.Тази тъкан датира от деветнадесети век и първоначално е била изработвана от чист памук, но сега често съдържа полиестер или изкуствена коприна. Традиционните ризи с копчета на яката от този плат обикновено са смес от синтетични влакна, като не са нито прекалено ежедневни, нито прекалено официални и съответно подходящи за всякакви ситуации. Това е тъкан, която изисква по-малко грижа от много други, тъй като след пране запазва своята форма по-добре от много други материи. Риза от този плат е доста скъпа и винаги е добър избор сутрин, когато не можете да се решите какво да облечете. Платът е и издръжлив и дишащ, което го превръща в един от основните платове за летни ризи. Той е един от най-леките платове за ризи. За ангажирания мъж с натоварен график, риза от този плат е идеална, тъй като съчетава визията и комфорта с лесната поддръжка.

Плат с диагонална сплитка – Този тип плат има ясно изразена структура. Това придава повече обем и дебелина на плата, без да го прави тежък. Стандартният плат с диагонална сплитка е гладък на пипане и е по- лек от „оксфорд” и поплин. Може би най-характерните тъкани от този тип са денима и туида.Диагоналните чертички се дължат на специфичната сплитка. Номерацията 2/1 и 2/2 върху такъв плат обозначава как точно са преплетени нишките. 2/2 означава, че вътъка минава над и после под 2 нишки от основата. 2/1 означава, че нишките на вътъка минават над 2 и после под една нишка от основата. Благодарение на структурата си този плат прави много хубави гънки.Друга характеристика на този плат е, че има лице и гръб. Лицевата страна е с по-ясно изразени ивици. Използвайки такъв плат за раирана риза, е чудесен начин да подчертаете райето.

Сплитка „рибена кост“ – Този тип плат е подобен на платовете с диагонална сплитка, но вътъкът е с V-образна форма. Това се постига като се промени посоката на диагоналната сплитка. Заради характерната форма е получил и това име.Този плат не е типичен за ризи, тъй като от него се шият предимно костюми и връхни дрехи. Характерната структура на плата стои особено добре на едноцветни ризи. Сравнението на бяла риза от такъв тип плат с бяла риза от плат тип „оксфорд” е красноречиво.Тази сплитка създава илюзията за фин и педантичен завършек. Създава се впечатлението, че платът е по-плътен от традиционния плат тип „оксфорд”, но предимство на този тип плат е в неговата мекота и елегантност. Платовете с диагонална сплитка също са водоустойчиви, което е както предимство, така и недостатък. Освен това не набиващите се на очи детайли от ризата са знак, че при покупката й е мислено. Носейки риза от плат „рибена кост”, Вие изразявате Вашата индивидуалност, стремейки се да бъдете различен от традиционния служител, носещ „оксфорд”.

Поплин – Поплин е може би най-предпочитаният плат за ризи заради големия брои нишки на единица площ. Най-грубо казано, колкото по-голям е броят им, толкова по-мек и по- луксозен е платът. Този тип плат е скъп, заради високото си качество и поради факта, че често е от вълна. Той се продава предимно в по-северните региони, тъй като изолира изключително добре. В текстилната индустрия се използва предимно за спално бельо, драперии и изработка на ризи. Тъканта е плътно изтъкана, с вградени фини ръбчета и има лъскава нотка. Среща се в различна плътност, от различни материи и микс от тях. Особено ценени са камгарения и вълнения поплин заради своя блясък. По-качественият поплин се познава и по това, че е кадифен на допир. Само от едно докосване може да се разбере колко комплексна е структурата на този тип плат. Поплинът е много подходящ за едноцветни ризи с изчистена кройка. Той има гладка повърхност и е лек, което го прави идеален за ризи по поръчка. Ризи от поплин са подходящи за райони, където температурите са относително ниски. Те са правилният избор за междинните сезони, тъй като не са нито прекалено тънки, нито прекалено плътни и лесно могат да бъдат съчетани както с по-леко сако, така и с блейзър. Горещо препоръчваме поплина за пролетни и есенни ризи.

Dobby (креп ) – Тази тъкан е с неравна повърхност и особено подходяща за карирани и раирани ризи, както и за ризи с всякакви други шарки. Ризите от този тип плат са подобни на жакардовите ризи, но се различават по това, че платът се тъче по бързо и структурата му не е толкова сложна. Крепът може да има различен състав и по този начин да синхронизира издръжливостта и качеството на ризите. Друго предимство на този тип тъкан е, че може да бъде боядисана в различни цветове, което я прави особено предпочитана в текстилната индустрия. Благодарение на структурата на плата, ризите от този плат са чудесен избор, тъй като за разлика от гладките тъкани се мачкат по-трудно. Памучното пике е на една от челните позиции за платове за ризи, тъй като е леко разтегливо и не се мачка. Ризи с якичка и къс ръкав обикновено се произвеждат от този тип плат, но той е подходящ и за панталони. Дали дрехата ще изглежда ежедневно или елегантно зависи до голяма степен от състава на крепа. Мъхестият креп, използван за по- елегантни дрехи, обикновено има втъканa в себе си изкуствен коприна, а най- изискани са креп тъканите с втъкана в тях коприна.

Pinpoint – Този тип тъкан е подобрен вариант на „оксфорд”. Методът на тъкане е идентичен и тъканта е удобна и оптимален избор както за ежедневни, така и за офис ризи. Основната разлика в сравнение с „оксфорд” е площната маса и състава на тъканта. Има два начина за определяне мекотата на плата. Тъкани с по-голям брой нишки обикновено са с по- високо качество и са по- меки на допир. Поради тази причина особено ценени са тъкани от този тип, съдържащи египетски памук. Вторият индикатор за мекотата е теглото на плата.Тъкани от този тип с маса 80 са по- леки от традиционния „оксфорд” с маса 40. Причината този тип тъкан да е по- лека от „оксфорд” е че за изработката й се ползват по- фини влакна. Някои, но не всички, платове тип „оксфорд” са по-груби на допир и създават впечатлението за по- обикновена и дебела тъкан. Тази тъкан може да съдържа и изкуствени материали, с цел повишаване на нейната издръжливост. Въпреки процентното съдържание на изкуствени материи, свойството да се мачка лесно е определящия фактор, който кара много хора да предпочитат тъкани тип „оксфорд”. Този тип плат може да се нуждае от повече грижа от други по-плътни платове, но ако не търсите леки материи, които създават впечатлението за лесна поддръжка, това е правилният избор.

 

Дамска риза

Womens-ShirtsНезависимо от постоянно развиващите се модни тенденции, винаги може да изглеждате свежи и в крак с времето с класическите дамски дрехи в гардероба си. Дамската риза се нарежда сред най необходимите дрехи в гардероба на жените. Бялата риза остава класика, защото можете да я носите с почти всичко. Бяла риза с официален панталон чудесна идея за офис, а бялата риза с дънки идеален вариант за дните през уикенда. В модерният си вариант дамските ризи могат да бъдат доста функционални и универсални за всяка визия. Някои модели дамски ризи са доста строги като стил, това са класически модели, които най – добре стоят под сако за по официални и елегантна визия. По – универсални модели дамски ризи са с по разчупен и интересен дизайн, ризите, които днес са по-ярък елемент в модерните дамски дрехи. Те биват доста разнообразни модели с всякакви украси и цветови комбинации. Днес в духа на съвременната мода и по отношение на дамските ризи, всички цветове са позволени, а това ще ни улесни доста и един голям плюс за нашата перфектна визия. Днес дамските ризи могат универсални и в друг смисъл. Може да намерите дамски ризи с дълъг ръкав, които са удобни за по – хладните сезони, та дори и зимата. В летния си вариант дамските ризи се предлагат с къс ръкав и без такъв дори, като в много модели ефекта се постига с по-пухнали ръкавчета и по отворено деколте. Много популярни са вече и ризите извън класическия вариант т.е без копчета, те често са ефирни с леки материи, които се комбинират чудесно с клин и тесни дънки.

При дамските ризи както и при мъжките разнообразието от тъкани е доста, при дамските ризи много често срещани са памук, лен, оксфорд, комбинация с полиестер, изкуствена коприна и други. Ризата е една дреха незаменима от нашия гардероб, защото понякога именно, тя прави тоалета, ризата ви носи комфорт и с малки усилия ще допринесете стил към вашето облекло. Удивително съчетание на удобство, практичност и елегантност. Доста също предлагани и са ризи без яка, дънкови ризи, спортни ризи, ризи на райета. Всичко което е модерно се предлага и в онлайн магазините, пестите от ценното си време и едновременно с това изглеждате перфектно, това е едно добро решение.