Как лесно да изгладим ризата

2473db660Едно от нещата, което няма да говори добре за облеклото ви това са измачканите дрехи, няма по ясен знак от това, че не държите на външният си вид. Някой материи се гладят трудно и много хора ги избягват, но има дрехи които не могат да се облекат ако не са прецизно изгладени. Една от тях е ризата, при нея няма нищо сложно ако знаете последователността на гладене. Ето и няколко съвета, които ще ви помогнат, че няма нищо трудно в техниката на гладенето.

Едно от важните неща когато гладите е да не бързате, защото и най – скъпата ютия да държите в ръцете си няма да ви помогне, затова си отделете повече време. Гладенето може да бъде сухо или с пара. Преди да започнете да гладите каквато и да била дреха се съобразете с написаните изисквания на етикета. Също така обърнете внимание на степента на ютията изберете тази, която е подходяща за материята. Ако не сте сигурни за степента на гладене по – добре включете на най – ниската и когато установите, че е прекалено ниска тогава я увеличете. Преди да започне гладенето проверете ютията дали не е замърсена или прегряла, за да не изгорите дрехата или оставите мръсно петно. Когато започвате да гладите дрехата може да я напръскате и оставите за 1-2 минути да се навлажни добре. Гладят са само абсолютно чисти дрехи, защото дори незабележимите петна по тъканите стават забележими след като бъдат изгладени.

Ето и няколко съвета, които ще ви помогнат при гладенето на риза то протича по следния ред:

Яка – Яката гладете от ъглите към средата наопаки, а след това и на лице.

Маншети – Маншетите не бива да ги сгъвате. Започнете от ръба и продължете навътре.

Ръкави – Изгладете вътрешната част на ръкавите, като движите ютията от долу нагоре към раменете. Първо минете по външната част на целия ръкав, а след това по вътрешната. Повторете същото движение и с другия ръкав.

Предна част – Когато се гладят предните части на ризата се глади първо едната предница после гърбът и след това другата предница.

Гърбът – Започнете гладенето от горната част на гърба като сложите едната й страна на края на дъската за гладене. Движете ютията от рамото към центъра на гърба. След това изгладете и другото рамо по същия начин.

Не забравяйте да изгладите всички шевове, дрехите около шевовете се мачкат много, обърнете им повече внимание. Когато изгладите ризата си не бързайте да я прибирате при останалите дрехи в гардероба, оставете я да изстине 20-30 минути на закачалката, за да не се измачка отново. Гладете ризите си след като са изпрани, а не когато ви потрябват много мъже мислят че, това е женска работа но все пак е хубаво да знаеш как да се грижиш сам за себе си.

 

 

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *